OFERTA

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

Dla lekarzy weterynarii:

Jednym z najważniejszych elementów serwisu weterynaryjnego na fermach zwierząt gospodarskich jest profilaktyka, w skład której wchodzi m.in. monitoring chorób zakaźnych. Monitoring czynników zakaźnych pozwala na łatwiejsze ustalenie programu profilaktycznego, co z kolei przekłada się na Państwa sukces.

Innym elementem profilaktyki jest kontrola czystości ferm, a przede wszystkim stanu przygotowania budynków i sprzętu – kontrola dezynfekcji, czystości wody. Pozwala to w dużej mierze zapobiec wystąpieniu ognisku chorobowemu, a bardzo często jest jedynym sposobem eliminacji czynnika chorobotwórczego.
Samodzielne przeprowadzenie dezynfekcji u klienta powinno być poparte wiarygodnym dowodem jej skuteczności.

Polecamy badanie materiałów z produkcji zwierzęcej:
  • wymazy czystościowe (kontrola dezynfekcji) – bakteriologia, mykologia
  • badanie wody – mikrobiologia i chemia
  • badanie ściółki – bakteriologia, mykologia
  • badanie czystości powietrza – bakteriologia, mykologia

Jeśli jednak u Państwa podopiecznych pojawiły się problemy zdrowotne, to należy sprawdzić, czy ich przyczyną nie są zakażenia bakteryjne, grzybicze, wirusowe czy pasożytnicze.

Polecamy takie badania materiałów klinicznych oraz materiałów z produkcji zwierzęcej, jak:
  • badanie sekcyjne
  • diagnostyka chorób zwierząt
  • kierunki
    – bakteriologia, mykologia, wirusologia, parazytologia
  • metody badawcze
    – posiew, serologia, biologia molekularna (RT-PCR), analityka
    monitoring serologiczny – sprawdzenie statusu serologicznego stada, kontrola szczepień

Dodatkowo należy być pewnym, że używa się odpowiedniego chemioterapeutyku.

Polecamy:
  • antybiogramy
  • mykogramy
W przypadku podejrzeń, że problemy mogą wynikać z przyczyn żywieniowych, polecamy badanie paszy:
  • mikrobiologia i chemia
  • Dla hodowców i producentów pasz:

    Jednym z najważniejszych elementów bioasekuracji na fermach zwierząt gospodarskich jest kontrola czystości ferm, a przede wszystkim stanu przygotowania budynków i sprzętu – kontrola dezynfekcji, czystości wody. Pozwala to w dużej mierze zapobiec wystąpieniu ognisku chorobowemu, a bardzo często jest jedynym sposobem eliminacji czynnika chorobotwórczego.
    Czysta ferma jest gwarancją dobrego startu w odchowie zwierząt i gwarancją Państwa sukcesu.

    Jeśli dezynfekcja jest przeprowadzana samodzielnie lub zleca się to firmie zewnętrznej, to należy sprawdzić, czy zrobiono to skutecznie.

    Polecamy badanie materiałów z produkcji zwierzęcej:
    • wymazy czystościowe (kontrola dezynfekcji) – bakteriologia, mykologia
    • badanie ściółki – bakteriologia, mykologia
    • badanie ściółki – bakteriologia, mykologia
    • badanie czystości powietrza – bakteriologia, mykologia

    Należy także systematycznie kontrolować jakość paszy. Nadmiar lub niedobór składników pokarmowych oraz jej skażenie mogą wiele Państwa kosztować.

    Oferujemy badanie paszy:
    • mikrobiologia i chemia

    PRODUKCJA SPOŻYWCZA – Dla ubojni i przetwórstwa

    W dzisiejszych czasach w tak zaawansowanej, zmechanizowanej i wyżyłowanej produkcji spożywczej musimy zagwarantować bezpieczną żywność. Zacznij od siebie i skontroluj higienę produkcji, polecamy badania do Waszego systemu HACCP i nie tylko.

    Polecamy badanie:
    • wymazy czystościowe z lini produkcyjnych
    • badanie wody – mikrobiologia i chemia
    • wymazy czystościowe rąk
    • kontrola dezynfekcji
    • badanie półproduktów i produktów
    Jeśli jesteś już pewien że higiena zakładu jest bez zarzutu skontroluj surowiec, zbadaj więc:
    • podstawowe surowce
    • wszelkie dodatki

    Musisz być pewien że Twój zakład opuszczają produkty najwyższej jakości a Ty sam zagwarantuj ich bezpieczeństwo. Zbadaj produkty czy nie są zanieczyszczone zarazkami patogennymi dla człowieka.

    Polecamy badania w kierunku:
    • Salmonella
    • E.coli
    • Listeria spp.
    • Gronkowce koagulaza plus
    • Campylobacter
    • i inne

    Poza tym sprawdź skłąd chemiczny swoich produktów, zarówno nadwyżka jak i niedobór mogą Cię sporo kosztować.

    Bądź przezorny sprawdź skład chemiczny:
    • białko
    • tłuszcz
    • sól
    • kolagen jako hydroksyprolina
    • popiół
    • suchą masę

    Jako wyspecjalizowana jednostka zajmujemy się przede wszystkim doradztwem, profilaktyką i lecznictwem chorób drobiu. Zajmujemy się opieką weterynaryjną każdego etapu produkcji drobiu:

    • stadami prarodzicielskimi,
    • stadami rodzicielskimi
    • zakładem wylęgu drobiu
    • stadami brojlerowymi
    • mieszalnią pasz
    • ubojnią

    VETDIAGNOSTICA proponuje profesjonalne badania laboratoryjne, są to między innymi: mikrobiologia, serologia, parazytologia i analityka materiałów klinicznych oraz mikrobiologia i chemia żywności, pasz i wody. Zarządzanie laboratorium objęte jest procedurami zawartymi w PN 17025 – Wymagania dotyczące laboratoriów badawczych i wzorcujących.

    VETDIAGNOSTICA jest również zaangażowana w różne prace naukowe, aby wspomnieć:

    Profil serologiczny w ubojni i jego wpływ na wyniki produkcyjne brojlerów kurzych – we współpracy z SGGW, Warszawa, Katedra Chorób Drobiu.

    Zastosowanie prebiotyku podanego in-ovo i jego efekt na wyniki produkcyjne brojlerów kurzych – we współpracy z UTP Bydgoszcz, Katedra Biotechnologii.

    Pozostałości kokcydiostatyków w pomiocie kurzym – we współpracy z PIWet, Puławy, Zakład Toksykologii. Zarządzając wszystkimi aspektami weterynaryjnymi w integracji drobiarskiej prowadzimy złożone dochodzenia z analizami i statystykami , w połączeniu z rezultatami produkcyjnymi. W tym aspekcie mamy duże doświadczenie z epidemiologią i kontrolą Salmonelli, walką z E.coli oraz kontrolą Cellulitis u drobiu. Również jesteśmy angażowani przez firmy farmaceutyczne w celu terenowej kontroli działania szczepionek dla drobiu. Jesteśmy autorami kilku publikacji, uczestniczymy w konferencjach zarówno jako słuchacze jak i prelegenci. Jesteśmy autorami Zintegrowanego Programu Kontroli Zdrowotności Drobiu.